HomeJaktSka du börja med jakt? Då behöver du ett vapenskåp

Ska du börja med jakt? Då behöver du ett vapenskåp

Vikten av ett vapenskåp

Numera så är det ett krav på att förvara vapen i ett vapenskåp i Sverige. Det måste dessutom vara ett godkänt sådant. Du som jagar har säkert också mer än ett vapen om du jagar mer än ett sorts vilt. Då är ett vapenskåp även väldigt praktiskt.

Vad bör du uppmärksamma när du väljer vapenskåp?

Vad bör du uppmärksamma när du väljer vapenskåp?

Först och främst bör du se till att vapenskåpet som sagt är godkänt och testat enligt SSF 3492 / SS 3492. Detta är extra viktigt om du tittar på begagnade vapenskåp. Om skåpet är godkänt så hittar du en dekal med ovanstående nummer på insidan. Skulle dekalen fattas så kan du kontakta en värdeförvaringstekniker som kan kolla skåpet och utfärda ett intyg om skåpet uppfyller kraven.

Det finns också gränser för hur många vapen du kan förvara i ett skåp, alltefter skåpets storlek och konstruktion. Om du har fler än 20 vapen så bör du kontakta polisen för råd om hur du måste förvara dem.

Det kan vara bra att skaffa ett skåp med utdragbar låda inuti. Där kan du förvara saker som till exempel kikarsikten, ammunition och ljuddämpare. Notera att om skåpet väger mindre än 150 kg så måste det bultas fast i väggen. Det är ju dessutom mer praktiskt om du förvarar till exempel ammunition i skåpet som lätt kan fall ut.

Om du letar efter begagnade vapenskåp så kan det vara bra att läsa på om de olika kraven innan du börjar leta. Du kan läsa mer på polisens hemsida eller kontakta ditt lokala jaktförbund som säkert har koll. Läs mer om vapenskåp här!

Vapenskåp pistol

Vapenskåp pistol

Vapenskåp för pistoler faller under i princip samma reglering som de för gevär. De måste alltså följa SSF 3492. Skillnaden är att om du bara har pistoler du behöver förvara så kan du köpa ett mindre skåp.

Hela poängen med SSF 3492 är att du får förvara maximum vapen till ett max värde av 20 poäng. Rent praktiskt så betyder det att du kan förvara 20 gevär vilka representerar 1 poäng var, eller 10 pistoler som representerar 2 poäng var eller 5 helautomatiska vapen som är värda 4 poäng var. Du kan också ha en kombination av dessa typer av vapen men du får inte överstiga totalt 20 poäng i din samling.

Du kan naturligtvis förvara både pistoler och gevär i samma skåp om du använder båda typerna av vapen. Har du dock en större samling som inkluderar båda typerna så kan det vara praktiskt att ha ett skåp för dina gevär och ett för dina pistoler, så länge skåpen följer lagen.

Sammanfattning

När du köper ett vapenskåp bör du undersöka så den är godkänd enligt den svenska lagen och att en uppfyller dina behov, tänk också på att du ska få plats med alla dina vapen i skåpet som du köper. Använd poängskalan för att se hur många vapen du får förvara i skåpet samt att du ser till att du också får plats med ammunition och övrig utrustning till jakten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img