HomeEkonomiFondsparande - Så enkelt börjar du!

Fondsparande – Så enkelt börjar du!

Starta ett fondsparande

Starta ett fondsparande

Det rekommenderas att du skapar ett investeringssparkonto (ISK) hos en internetmäklare eller en bank för att komma igång med fondsparande. I de flesta fall är skattebehandlingen av ISK att föredra framför en vanlig fondförvarare. Fondtoppen rekommenderar att starta en ISK hos Avanza eller Nordnet eftersom de har mest medel.

Om du vill läsa mer om internetmäklare så rekommenderar vi denna hemsida: https://fondsparandet.se

Välj sedan fonder du gillar till ditt fondsparande

Var noga med att investera i fonder från olika platser och företag för att sprida dina risker. Bestäm hur mycket du vill lägga in i varje fond och börja spara regelbundet. Du minskar chansen att köpa något för dyrt om du sparar rutinmässigt varje månad snarare än att byta kontanter direkt. Om du vill investera i en större fond, gör samma sak: dela upp den i mindre köp och sprid ut dem över tiden.

Avgifterna kan ha en betydande inverkan på avkastningen på lång sikt.

Avgifterna kan ha en betydande inverkan på avkastningen på lång sikt.

När du väljer en fond, håll förvaltningskostnaderna till ett minimum. Eftersom det är ovanligt att en fondförvaltare indexerar sin fond, kommer du sannolikt att drabbas av alltför höga avgifter. En kostnad på 1,5-2 procent varje år kanske inte verkar så mycket, men när den sträcks ut över 10 år och räknas in ränta på ränta försvinner en betydande del av din vinst.

Men om du hittar en aktivt förvaltad fond som överträffar index kan det vara värt att lägga en högre fondavgift.

Tips: Läs om våra 5 bästa tips på hur man sparar pengar här!

Så här börjar du fondspara.

Du måste bli kund hos en internetmäklare när du har valt en eller flera välrenommerade fonder att investera i. Följ dessa instruktioner för att komma igång.

Steg 1: Öppna ett sparkonto för investeringar.

Steg 1: Öppna ett sparkonto för investeringar.

Ett investeringssparkonto är det konto som har de högsta fördelarna för att hålla fonder och aktier (ISK). Vi rekommenderar att du öppnar en hos Avanza eller Nordnet eftersom de har de bästa priserna och det största urvalet av fonder. Du kan helt enkelt bli kund hos Avanza eller Nordnet genom att registrera dig online och registrera dig med ditt BankID.

Steg 2: Välj det lämpligaste ISK kontot.

Efter att du har startat ditt investeringssparkonto är det dags att investera i den fond du valt. Kom ihåg att välja en fond med en blygsam avgift och en meritlista med stark prestation.

Steg 3: Investera i ditt fondsparande

Du söker på fondens namn på Avanza och Nordnet. Välj sedan köpalternativet efter att ha klickat på fonden.

Steg 4 – Du har nu äganderätten till en fond.

Vänta helt enkelt tills ränteeffekten sätter igång när du har köpt din investering. Försök att motstå frestelsen att sälja fonden. Det gör liten skillnad om fonden tappar i värde om du sparar långsiktigt. Investera istället regelbundet i fonder för att öka dina framtida vinster.

Vanliga frågor om fondsparande – FAQ

Vilka är de bästa långsiktiga investeringsfonderna?

Vilka är de bästa långsiktiga investeringsfonderna?

För långsiktigt sparande förespråkar de flesta experter och finansguruer, som Warren Buffett, passiva indexfonder med blygsamma avgifter. Anledningen till detta är att aktiva fonder har svårt att slå index varje år. Långsiktiga resultat saboteras också av fondavgifter. Indexfonder är ett fantastiskt alternativ om du inte vill lägga tid på att granska fonder och aktier.

Vilket är det bästa sättet för unga att spara pengar?

För unga är en stor exponering mot aktiefonder det bästa sättet att spara. Du kan ha 70-100 procents exponering mot aktiefonder med högre risk eftersom du har en lång sparhorisont. Allt beror på hur länge du blir utan pengar. Svenska fonder, globalfonder, utvecklingsmarknadsfonder och teknikfonder är exempel på fondtyper som kan ingå i en ung persons fondportfölj.

Vilken är den bästa pensionsportföljen?

Du vill ha pålitliga fonder med hög riskspridning när du går i pension. Om du ska investera i aktiefonder är globala fonder ett utmärkt val. I övrigt är det vanligt att ha en stor andel räntefonder i pension. Ju äldre du blir desto mer bör du vikta om fondportföljen med en större andel räntor.

TIPS: Många som sparar i fonder sparar också pengar i kryptovalutor som bitcoin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img