HomeEkonomiAllt du behöver veta om banklån

Allt du behöver veta om banklån

Banklån är lån med en viss löptid som banker förser privatpersoner så väl som företagare för att tillgodose sina finansiella behov. Dessa lån är de mest traditionella sättet för individer att få tillgång till kapital.

Att ansöka om ett banklån är en relativt lång process. Många frågor kan uppstå på vägen och det gäller att man är insatt i ting som räntan på banklån samt vad som krävs för att få långa pengar genom banken.

Med en bättre förståelse för banklån kan du spara pengar och fatta bättre beslut gällande skulder. Vi har försökt göra det enklare för dig genom att sammanställa en informativ guide om banklån, hur du går tillväga för att låna pengar på banken samt hur du ser och jämför räntan på banklån för att hitta det billigaste alternativet.

Vad är banklån?

Ett banklån är en summa pengar som du lånar från en bank. Banken beviljar lånet baserat på din kreditvärdighet och din nuvarande förmåga att betala tillbaka lånet. Lånen kan vara knutna till en säkerhet eller beviljas utan säkerhet. Månadsbetalningarna går direkt till banken, och räntan bestäms bland annat av din kreditvärdighet.

Det finns en mängd olika typer av lån som erbjuds av banker. Om du ska köpa en bil ansöker du exempelvis om ett billån. Om du behöver pengar av andra skäl ska du ansöka om privatlån med eller utan säkerhet. Om du vill få tillgång till kapitalet i din bostad kan du belåna bostaden.

Vanligast är det att banker förser kunder med lån mot en säkerhet, som deras bil eller bostad. Men banker kan också erbjuda privatlån utan ränta och utan säkerhet.

Så fungerar ansökningsprocessen

När du har en uppfattning om din kreditvärdighet, lånetyp och vilket belopp du är i behov av, kan du börja leta efter en bank. Du kan se och jämföra olika banklån via enklare för att få en överblick över den svenska lånemarknaden. På så sätt kan du se vart du kan låna pengar till låg ränta.

Den typ av banklån du vill ha kan diktera ditt val av bank. Vissa banker erbjuder inte vissa lån. Börja därför ditt sökande hos de banker som är mest kända för att ge prisvärda lån av den typ du vill ha.

När du väl valt vilken bank du vill ansöka om lånet hos är det dags att påbörja din låneansökan. Nu ska du helt enkelt berätta för banken att du vill låna pengar och vad du ska använda pengarna till (om det behövs). De kommer följaktligen att förklara hur processen kommer gå till härnäst och cirka hur lång tid det kommer att ta.

När du sedan fyller i din ansökan lämnar du in information om dig själv och din ekonomi. Du måste visa upp din legitimation samt ange din adress och ett personnummer samt kunna visa relevant information om din inkomst.

När du har skickat in din ansökan kommer banken att utvärdera dig som potentiell låntagare. Denna process kan ta upp till några veckor. Du kan göra processen enklare och snabbare för dig genom att få allt i ordning flera månader innan du påbörjar ansökningsprocessen.

Under prövningen genomför banken en kreditupplysning på dig med hjälp av ett kreditupplysningsföretag. När ditt kreditvärde är bestämt kan banken fastställa dina lånevillkor och vilken ränta du kommer behöva betala.

Öka dina chanser att bli beviljad ett banklån med låg ränta

Det är inte alltid banken godkänner låneansökningar. Om du tidigare haft svårt att få ett lån eller om du är orolig för att bli godkänd för ditt första lån finns det några tips som hjälper dig att öka dina chanser att bli beviljad ett banklån. Dessa tips ökar även dina chanser att få ett banklån med lägre ränta:

Förbättra ditt kreditvärde

Om ditt kreditvärde är lågt kan du uppleva svårigheter med att bli beviljad ett banklån. Och om du blir det kan lånet komma med en hög ränta. Försök därför att vidta åtgärder för att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån.

Jämför olika banker

Ska du låna pengar genom en bank bör du jämföra olika banker och deras räntor för att hitta det billigaste och bästa alternativet för dig.

Försök att inte låna för mycket pengar

Banker tar hänsyn till huruvida ditt lån är överkomligt eller inte när du ska låna pengarna. Så vill du låna mer än du kan betala tillbaka kommer du högst sannolikt få avslag på din ansökan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img