De allra flesta av oss kommer någon gång till en punkt i livet då vi behöver ta ett lån. Vanligtvis vid köp av bostad eller bil, vid renoveringstillfällen, men också vid mindre köp.
Idag finns det mängder av långivare som erbjuder både privatlån, snabblån och krediter, men vad bör du tänka på innan man tecknar ett nytt lån? I den här artikeln tar vi upp fem viktiga punkter att ha i åtanke när du ska låna pengar.
1. Jämför olika banker med Sverigekontanter

Numera råder det hög konkurrens mellan banker och långivare i Sverige. Som låntagare är detta något du definitivt bör utnyttja genom att jämföra bankerna med varandra på den oberoende informations- och jämförelseportalen Sverigekontanter.
Allra viktigast är att jämföra bankernas ränta, då du med en låg ränta kan spara in en hel del. Det är också bra att jämföra andra lånevillkor såsom löptid, avgifter och amortering.
Att använda sig av en jämförelsetjänst och låneförmedlare är särskilt fördelaktigt av flera anledningar. Dels tar det både tid och energi att jämföra alla banker på egen hand, dels får du en sämre kreditvärdighet när varje enskild bank tar en ny kreditupplysning på dig. En låneförmedlare gör enbart en kreditupplysning samtidigt som flertalet banker jämförs.
2. Fundera över om du nödvändigtvis behöver ta ett lån
När du har jämfört olika bankers lånevillkor har du fått en klarare bild över vilka merkostnader ett lån faktiskt bär med sig. Att finansiera exempelvis en dator med ett lån kan i sista slutändan innebära att slutpriset blir flera tusenlappar högre, än om du hade betalat för datorn direkt. Därför bör du alltid ta dig en extra funderare över om du verkligen behöver ta ett lån, och om du inte kan spara ihop pengar till det du vill köpa istället.
Du bör heller aldrig låna ett högre belopp än vad som är nödvändigt. Gör upp en budget för inkomster och utgifter för att se över dina möjligheter att kunna betala tillbaka lånet under den tänkta löptiden.
3. Öka dina chanser att få så bra lånevillkor som möjligt

Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att se över om du har andra lån och krediter som du ännu inte har betalat tillbaka.
Det är fördelaktigt om du har möjlighet att göra det innan du ansöker om ett nytt. Att ha ett högt antal krediter försämrar din kreditvärdighet negativt och chansen att bli beviljad ett nytt lån minskar.
På UC:s tjänst minuc.se kan du enkelt beställa en kreditupplysning på dig själv och få ett utdrag på dina lån och krediter, om du har betalningsanmärkningar och när de i så fall förfaller, samt inkomstuppgifter. På så sätt får du snabbt en god översikt och kan enkelt ta kontakt med de olika kreditgivarna för att säga upp dessa.
4. Se över möjligheterna till en medsökande

Vill du öka dina chanser för bra lånevillkor ytterligare kan det vara en god idé att ansöka om ett lån tillsammans med någon annan.
Detta gäller dock enbart om din partner, sambo eller make/maka har en god kreditvärdighet, det vill säga, att hen inte har betalningsmärkningar. Om ni är två som ska dela på lånet så ökar återbetalningsförmågan – en faktor som bankerna värderar högt när de ska bevilja en låneansökan. Dessutom ökar möjligheterna att bli erbjuden en lägre ränta.
5. Skydda dig mot oförutsedda händelser
Livet är oförutsägbart och vad som händer härnäst kan vi aldrig veta till hundra procent. Skulle du exempelvis förlora jobbet eller blir sjuk kan det vara svårt att ha råd att betala tillbaka lånet varje månad. Med ett låneskydd täcker du upp för olika sorters oförutsedda händelser som påverkar din återbetalningsförmåga. Låneskydd erbjuds av de flesta banker och fungerar i form av en försäkring som går in och tar över betalningen av ditt lån under en period. Ett låneskydd bör tecknas i samband med att du tar ut lånet, men går också bra att teckna i efterhand.